Maria Börjesson är Kristianstads kommuns kulturpristagare

Updated:09/صفر/1443 06:29 مArchived

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2021 är konstnären, keramikern och skulptören Maria Börjesson. Beslutet togs vid dagens möte med kultur- och fritidsnämnden. Priset är på 50 000 kr och delas ut på årets Kulturgala på Kulturkvarteret 12 november.

Maria Börjesson, mottagare av årets kulturpris
Maria Börjesson, mottagare av årets kulturpris och Vera Kronbäck årets kulturstipendiat

Nämnden valde Maria Börjesson med följande motivering:

”Ur leran - med vatten och eld som redskap - ges hennes kreativitet form och omvandlas med handens hjälp till skulpturer och konstnärliga bruksföremål. I över 40 år har hon verkat som konstnär med Kristianstad som utgångspunkt; i sin ateljé, som engagerad konstnär i det lokala konst- och kulturlivet och som drivkraft i ÖSKG, Östra Skånes konstnärsgrupp, där hon i slutet av 1970-talet tog Påsk-rundan till Kristianstad. Hon har årligen, i samband med ÖSKG konstrundor, öppnat sin ateljé för besök och genom åren mött tusentals besökare. 2020 och 2021 ställde pandemin in den traditionella konstrundan och årets kulturpristagare ställde istället om. Hon tog, tillsammans med sin partner i konstnärsduon, initiativet till en konstrunda med bred representation av konstnärer, för att från skyltfönstren i centrala Kristianstad möta sin publik.

Hennes konst uppmärksammas i utställningssammanhang i Sverige, i Europa och mer fjärran i Bahrain, Kuwait, Dubai, Japan och i USA och hon är representerad i såväl kommunala som regionala konstsamlingar. Årets kulturpristagare är välkänd för sina keramiska skulpturala fåglar, där hägern blivit ett signum och en del av hennes liv.”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson når Maria via telefon och så här reagerar hon på beskedet: Det är helt fantastiskt att efter alla år bli uppmärksammad, jag är så glad! Säger Maria Börjesson.

Årets kulturstipendiat är Vera Kronbäck. Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”2021 års kulturstipendium tilldelas en ung artist som med sin sångröst och scennärvaro tagit en självklar plats på olika scener i Kristianstads kommun. Glädjen i att uttrycka sig genom sång har funnits med henne sedan tidig barndom och som elvaåring gjorde hon debut i Underhållningspatrullens uppsättning av musikalen Annie. Hon har sedan dess tillhört ensemblen i flera olika musikaluppsättningar på Kristianstads Teater, bland annat i succén Chess. På Spelplats Vinbäcken har hon medverkat i sommarteateruppsättningarna Jeppe på berget och Det våras för revisorn.

2020 tog hon studenten vid Lunds dans- och musikalgymnasium och studerade därefter ett år i London på ”ArtsEd ”The Art Educational School of Music and Theatre. Hösten 2021 fortsätter hon sina musikstudier vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm för att till hösten 2022 söka in till Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Årets kulturstipendiat drömmer om ett liv som sångerska och musikalartist och satsar stenhårt och målmedvetet för att nå sitt mål – och uppfylla sin dröm.”

När vi når henne per telefon för att ge det glada beskedet, befinner hon sig i Stockholm. Det känns jättekul! säger Vera Kronbäck.

Årets kulturgala på Kulturkvarteret 12 november, bjuder på smakprov från kulturens smörgåsbord. Vi prisar också flera unga talangfulla kulturutövare genom utdelning av Sparbanken Skånes tre stipendier och Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.

Varmt välkommen till en spektakulär helkväll med prisutdelning, underhållning, möten, tilltugg och dryck.

Skådespelaren och musikalartisten David Rix är kvällens konferencier och lotsar oss igenom programmet. 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.