Munhälsa
Det är alltid viktigt att upprätthålla en god munhygien, eftersom det påverkar vår möjlighet och lust att äta
Ökad risk hos äldre för ohälsa i munnen
- Dålig mun- och tandstatus t ex illa passande tandproteser, skavsår, trasiga tänder, muntorrhet och svampinfektioner kan orsaka svårigheter att äta och undernäring.
- Minskad och förändrad salivfunktion samt sköra slemhinnor medför en ökad risk för karies, infektion i munslemhinnan och tandköttet.
- Daglig munvård är av yttersta vikt, såsom rengöring av tänder, proteser och slemhinnor minst 2 gånger per dag.
- Hos personer med försämrat allmäntillstånd krävs munvård med tätare intervall.
- Var observant på att muntorrhet är en vanlig läkemedelsbiverkan och kan medföra tal- och sväljsvårigheter, sveda och sår i munnen samt smakförändringar, vilket i sin tur kan leda till att kunden inte vill äta.
- Kontrollera gärna att kunden inte har mat och/eller medicinrester i munnen efter intag.
På Senior alerts hemsida kan du läsa mer om munhälsa och bedömningsinstrumentet ROAG (Revised Oral Assessment Guide).
Muntorrhet
Muntorrhet uppkommer om salivmängden minskar under en längre tid. Salivproduktionen minskar ofta med stigande ålder och saliven får en sämre kvalitet. En annan vanlig orsak till muntorrhet är läkemedelsbiverkan.
Muntorrhet kan medföra svårigheter att svälja och känna smak. Om kunden har en protes kan muntorrhet orsaka irritation och skavsår, eftersom protesen får svårare att fästa.
Genom att servera livsmedel som t ex salt, ättika, syrliga bär och citrusfrukter kan salivproduktionen stimuleras.
Erbjud därför gärna till exempel
- en sillbit som ”förrätt”
- lingonsylt, inlagda rödbetor eller inlagd gurka som tillbehör till huvudrätten
- apelsinjuiceindränkta morötter, finrivna
- efterrättskrämer, kokta på t ex krusbär eller rabarber
Vätska/vätskerik kost
Det är naturligtvis viktigt att dricka mycket, men förutom drycker kan situationen hjälpas upp med vätskerika maträtter som t ex soppor och såser.
Servera därför gärna
- Rikligt med sås
- Efterrättkrämer/soppor serveras med fördel tillsammans med mjölk eller grädde
- Rikligt med dryck
Kaffe med dopp
Att doppa bröd, skorpor eller kex i kaffe, te eller annan dryck kan underlätta sväljningen, genom att maten blöts upp.
Smörgåsen blir också mer lättäten med bredbart pålägg.
Fler salivstimulerande tips
Att tugga och suga är salivstimulerande. Man kan därför till exempel
- Använda sugrör för att suga i sig dryck
- Suga på sockerfria syrliga karameller
- Suga på salivstimulerande, sockerfria tabletter (finns på apotek)
- Om läpparna känns torra, använd gärna cerat.
Vid allvarligare besvär och om salivsekretionen är helt utslagen kan det hjälpa med saliversättningsmedel, som finns på apoteket.