Portionsstorlekar
Även när man lagar och äter bra mat är det viktigt att tänka på portionsstorlekarna.
I tabellen nedan finns riktlinjer som gäller för vuxna kvinnor och män som är måttligt aktiva. Med ”måttligt aktiv” menas ett stillasittande arbete och ca en halvtimmes rörelse om dagen, till exempel en rask promenad varje dag. Den som rör sig mer eller mindre kan behöva öka eller minska på mängderna.
Kvinna | Man | |
Potatis | 180 g (ca 3 st) | 240 g (3-4 st) |
Pasta | 85 g (knappt 2 dl okokt) | 95 g (drygt 2 dl okokt) |
Ris | 75 g (knappt 1 dl okokt) | 85 g (drygt 1 dl okokt) |
Kött/korv | 100 g | 125 g |
Fisk | 125 g | 150 g |
Baljväxter | 60 g (0,75 dl) | 80 g (1 dl) |
Grönsaker | 90 g | 110 g |
Alla mängder avser råvara.