Ny vinterbelysning gör innerstaden mer attraktiv

24/ربيع الثاني/1443 02:31 مArchived

I år görs en satsning på julbelysningen i Kristianstads innerstad. 2,6 kilometer nya ljusslingor hänger, som så kallad takbelysning, över gågatorna på Östra och Västra Storgatan.

Gågatorna på Västra och Östra Storgatan har fått ny belysning, så kallad takbelysning.
Gågatorna på Västra och Östra Storgatan har fått ny belysning, så kallad takbelysning.

- I samarbete med fastighetsägarna och handlarna har vi försökt skapa en helhetsupplevelse med ljus och ljud för att göra innerstaden mer attraktiv, säger Jonas Schrevelius, driftchef på tekniska förvaltningen.

- Det spelas julmusik vid övergångsställena i korsningen Nya Boulevarden/Västra Boulevarden. När det gäller vår gamla belysning så var den till åren kommen och behövdes bytas ut. De ”Änglavingar” som fortfarande fungerar hänger nu på andra platser i innerstaden. På så sätt har vi fått mer belysning och vi tar vara på både ny och gammal på bästa sätt.

Snögubben på Lilla torg.

Barnens favorit Snögubben på Lilla torg är en kär återvändare, precis som den traditionella julgranen på Stora torg och de röda kulorna i träden längs Östra Boulevarden.

Men det är mycket som är nytt. Den så kallade takbelysningen över gågatorna består av 2,6 kilometer ljusslingor i LED, som täcker 90 meter av både Östra och Västra Storgatan.

Takbelysning över Västra Storgatan.

Söder om Lilla Torg finns även där ny belysning över gatorna som ramas in av de gamla ”kristallkronorna”.

"Kristallkronorna" ramar in både Västra och Östra Storgatan.

- Vi vill nyttja renässansstadens utformning och rama in gågatorna på det viset. Tanken är att vi ska kunna bygga vidare på det här konceptet och utöka belysningen för varje år i olika etapper, säger Jonas Schrevelius.

Stora torg har fått en ansiktslyftning med en nyanlagd isbana och belysning.

Även Stora torg har fått en rejäl uppfräschning. Den nyanlagda isbanan har tillsammans med stora delar av torget försetts med belysning, något som inte funnits tidigare.

- Vi får se hur det tas emot av invånarna, men det känns positivt och vi fastnade för den här idén, säger Jonas Schrevelius.

- Tanken var att vi även skulle belysa Västra Boulevarden, men pandemin satte stopp för det. Nu tar vi med oss det till nästa år. En ljus framtid för innerstaden alltså!

Även söder om Lilla torg har det hängts upp ny belysning.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.