Mat och upplevelser för alla sinnen

 Bilder från  Kristianstad och dess omgivningar
 
I Kristianstadstrakten förenas det bästa av flera världar. Här finns lugnet med varierad natur, men också spännande och annorlunda upplevelser och social gemenskap. Det tar bara drygt en timme med tåg till Öresunds storstäder och den internationella flygplatsen.

Kommunen har drygt 82 500 invånare och av dem bor omkring 37 000 i centralorten Kristianstad. Till ytan är kommunen den största i Skåne med sina 1 346 km².

Spirit of Food

I Kristianstad lever vi gott och äter gott. Här finns en Spirit of Food – en alldeles särskild känsla för mat och dryck – som grundlagts i generationer. Varje dag äter så gott som alla svenskar, och många i andra länder, något som kommer från Kristianstad. Vi bjuder på mat och upplevelser för alla sinnen!  

Staden mitt i vattnet

Få platser har så rik och varierad natur som vattenriket runt Kristianstad. Området har av Unesco utsetts till ett Biosfärområde vilket innebär att det är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscentret naturum och många andra besöksplatser.

Danskt påbrå

Den danske kungen Christian IV grundade staden Kristianstad 1614. Kungens vapen, med C4-monogrammet, används fortfarande i många olika sammanhang som en symbol för Kristianstad.

Handelsstaden

Fästningsstaden Kristianstad var tänkt som en stad för försvar, hantverk och handel.  Handelstraditionen finns kvar. Människor från hela nordöstra Skåne söker sig till Kristianstad för att handla. Den kompakta stadskärnan har många butiker och serveringar. I utkanten av stan, på Härlövsområdet, har det vuxit upp ett område med elektronik-, möbel-, lågpris- och byggvaruhus. I centrum finns vid sidan om gågatornas unika butiker även Galleria Boulevard. Kristianstad utsågs 2014 till Årets stadskärna av Svenska stadskärnor.

Nära - enkelt - bekvämt

Kristianstads kommun tillhör Greater Copenhagen. Den är en av de snabbast växande regionerna i norra Europa. Tågen går nästan dygnet runt via Öresundsbron till Danmark. Du är i  Kastrup eller Köpenhamn på mindre än två timmar.

Vill du ha mer fakta om kommunen kan du söka vidare på länkarna till vänster.

NYHETER OM KOMMUNEN:

Krögarträff – ett tillfälle att mötas

2017-02-21 Krögarträff

Ett 50-tal restaurangägare var på en krögarträff på Rådhus Skåne på tisdagen. Där fick de bland annat höra hur kommunen förenklar handläggningen av serveringstillstånd med hjälp av e-tjänster.

Läs mer

Nyhetsarkiv