Räddning & säkerhet

När en olycka inträffar i vardagen, till exempel brand i en lägenhet eller en trafikolycka, så är det Räddningstjänsten som rycker ut. Men en stor del av räddningstjänstens arbete består av att förebygga olyckor.

Det gör vi bland annat genom att stärka människors egen förmåga att förhindra olyckor och agera på ett säkert och skadebegränsande sätt om en olycka inträffar.

Under rubrikerna till vänster kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med krisberedskap, räddningstjänst och förebyggande arbete. Du får också tips om hur du kan göra din vardag säkrare.  

Vill du bli deltidsbrandman?

Vill du vara delaktig i ett bra kamratgäng, som gör sitt bästa för att hjälpa vid olika situationer i samhället? Vi har deltidsstationer i Arkelstorp, Degeberga, Tollarp, Åhus, Broby och Sibbhult.
Läs mer...

Appen BRANDRISK Ute

BRANDRISK Ute är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.

Om du inte har en Iphone, Ipad eller Android kan du ta del av brandriskprognoser här.  

Sov gott. Vakna fort. Film med "Arga snickaren".

Filmen ingår i en nationell informationskampanj om hur vi kan minska riskerna för bostadsbränder . Bakom filmen står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster.

 

 Så skyddar du dig mot bränder:

  • Kontrollera att du har brandvarnare hemma. Alla brandvarnare innehåller batterier som behöver bytas ut då och då. Testa att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. Om den inte piper, byt batteri och testa den igen. Om den fortfarande inte piper, byt brandvarnare. Är din brandvarnare äldre än 10 år bör du byta ut den mot en ny.
  • Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.
  • Tänd bara ljus i ljusstakar som tål värme. Träljusstakar bör du helt undvika. Ta bort alla brandfarliga dekorationer som mossa, bomull osv. Var extra försiktig med värmeljusstakar.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.
  • Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
  • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta (aldrig vatten).
  • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats. 

 

ICE-nummer

Lägg in ICE-nummer (In Case of Emergency) till någon anhörig i din mobil. Då vet räddningspersonalen direkt vem de ska kontakta vid en olycka. 

Om ICE-nummer 

Eldning utomhus

Det är okej att elda, men inte riktigt när, var eller hur som helst.

Läs mer om eldning utomhus