Åtta finalister från Kristianstad i SM för Bagare & Konditorer

2017-02-10

Under SM-veckan för Bagare & Konditorer är Kristianstad väl representerat. Sex av de unga finalisterna är utbildade på Yrkeshögskolan (YH). Två av finalisterna utbildar sig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL). De ska visa prov på hantverksskicklighet, kreativitet och teknik.

Årets finalister i SM Unga Bagare (från vänster): Linn Eriksson, Henning Weimarck, Josefina Jaktlund, Malin Käll, Kristin Björnland, Pernilla Boström, Agnes Johansson, Isabelle Lundin, Maja Jansson och Tintin Larsson.

Från Kristianstad kommer det många duktiga bagare och konditorer. På Yrkeshögskolans utbildning för bagare och konditorer går just nu finalisten Josefina Jaktlund. Finalisterna Agnes Johansson, Henning Weimarck, Linn Eriksson, Pernilla Boström och Tintin Larsson har två saker gemensamt. De är alla finalister i Unga Bagare och de har alla utbildat sig på yrkeshögskolan på Österänggymnasiet i Kristianstad. En av dem kan bli vinnaren den 29:e mars i köpcentret Nordstan i Göteborg.

– Ingredienserna för deras framgång är att eleverna på YH-utbildningen är framåt, tävlingsinriktade, kompetenta och har ett stort intresse för sin utbildning, säger Kajsa Nilsson, lärare på yrkeshögskolan Bagare och konditor.

Att sex av tio finalister i SM-tävlingen är utbildade i Kristianstad är redan i sig en seger för utbildningen och lärarna. Kajsa Nilsson tror och hoppas på höga placeringar för finalisterna.

– En av dem jag tror kommer prestera bra är Tintin Larsson, som efter förra årets framgång i tävlingen är med i juniorbagarnas landslag, säger Kajsa Nilsson om finalisternas chanser att vinna tävlingen.

Två elever i SM Skolmästerskapet

Även elever som läser tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österränggymnasiet ska delta under SM-veckan. I tävlingen Skolmästerskapet är de två finalister Gabriel Olsson och Jennie Svensson med.

Framgångsrecept som håller

Både gymnasieelever och studenter vid YH på Österränggymnasiet är ofta med i tävlingar. Det brukar bli höga placeringar nästan varje gång. I Årets Konditor 2016 var Kajsa Nilsson, lärare på Yrkeshögskolan, med som en av de fem finalisterna i Stockholm. I SM Unga Bagare 2016 kom Tintin Larsson och Julia Dissieux på andra respektive fjärde plats i tävlingen. De var studenter på YH-utbildningen Bagare och Konditor på Österränggymnasiet.

Vad är det då som krävs i tävlingen? Smak, form, färg, kreativitet och teknik är de moment som juryn ska bedöma. För 27:e året i rad ska bageritävlingen SM Unga Bagare äga rum, arrangör är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

– Med tävlingen SM Unga Bagare vill vi sätta yrket på kartan och inspirera fler unga talanger att söka sig till vår roliga och kreativa bransch, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Mer om SM Unga Bagare

Mer om SM Skolmästerskapet