Åhus

Åhus är en av Kristianstads kommuns basorter och här finns service som livsmedelsbutiker, vårdcentral och grundskola. På somrarna samsas turister och ortsbor på de omtyckta badstränderna eller på Åhusbryggan. På platsen för Åhus fanns redan under tidig medeltid en handelsplats. Åhus hade stadsprivilegier mellan 1299 och 1617.

Åhus har omkring 10 000 invånare. Tack vare det attraktiva läget vid Helge å och Hanöbukten ökar invånarantalet rejält på sommaren.

Den mesta service man kan tänkas behöva, som vårdcentral, folktandvård, poliskontor, bank och livsmedelsbutiker med extra servicetjänster finns i Åhus. Här finns också förskolor, fritidshem, grundskola årskurs 0-9. Det finns bibliotek samt ett antal handlare och butiker i byn. På orten finns tre kommunala äldreboende.

Täppetstranden Åhus Bryggan

Badort

Åhus är ett centrum för turism och tack vare sin belägenhet vid Hanöbukten en populär badort. Sommarstugorna är placerade bara stenkast från havet. Stränderna är långa och sanden vit. På somrarna samsas turister och ortsbor på de omtyckta badstränderna eller på Åhusbryggan. Åhus har en egen turistbyrå och en camping. Här finns också ett populärt friluftsbad och en inomhusbassäng. I småbåtshamnen finns hamnplatser till uthyrning.  Många restauranger öppnar under sommaren.

Föreningsliv

Här finns fritidsgård och idrottsanläggningar med möjlighet att träna fotboll, handboll eller aerobic samt motionsspår med elljusslinga. I Åhus finns också ridklubb, roddklubb, innebandyklubb och ett segelsällskap. Det finns en golfbana med 36 hål på orten. Varje sommar arrangeras Åhus Beachhandboll Festival - en årlig turnering i beachhandboll.

Medeltidsstaden

Åhus är en gammal medeltidsstad. På 1200-talet var Åhus en fullt utvecklad stad med betydande hamn- och handelsverksamhet. Åhus var östra Skånes viktigaste hamn- och köpstad. I början av 1300-talet omnämns Åhus på internationella sjökort, vilket tyder på stadens betydelse. 

Gammal bebyggelse runt Åhus Kyrka

Stadsprivilegierna försvann

1617 bestämde dock den danske kungen Christian IV att Åhus med omedelbar verkan skulle läggas ner som stad. Samtliga stadsprivilegier övergick istället till den nya staden Kristianstad. Åhus tid som stad var över. Delar av stadsmuren som en gång omgärdade orten finns kvar än idag.

Betydelsefull hamn

När Åhus fick direkt järnvägsförbindelse med Kristianstad 1886 och hamnen byggdes ut 1895-98 vaknade orten till liv igen. Under 1900-talet har samhället växt. Idag är Åhus kommunens näst största tätort efter huvudorten Kristianstad.

Tobaken

Åhus är framförallt känt för ål, tobak och brännvin. Fram till 1964 odlade man tobak i Åhus och man kan fortfarande besöka Tobaksladan som inrymmer ett litet museum. På Åhus museum kan man lära sig mer om ortens historia.

The Absolut Company

Den största arbetsgivaren på orten är The Absolut Company - Pernod Ricard som tillverkar Absolut Vodka. All Absolut Vodka som säljs i världen är tillverkad, tappad och förpackad i Åhus. Företaget har ca 290 anställda i fabriken i Åhus och bränneriet i Nöbbelöv.

Näringsliv

Andra betydande företag och industrier på orten är Ateljé Lyktan AB, Blå Station AB, Knauf Danogips GMBH och Åhus hamn.